Arjen Robben & Franck Ribéry
‘Robbery’, zo werd dit duo genoemd. Een greep uit de prijzenkast van Arjen Robben en Franck Ribéry: de pijlsnelle vleugelaanvallers werden tussen 2010 en 2019 samen maar liefst acht keer kampioen van Duitsland met Der Rekordmeister, waaronder zeven keer op rij. Ook hielden zij de beker met de grote oren omhoog na de winnende treffer van onze landgenoot in de Champions League finale van 2013.
Wat dit tweetal zo kenmerkte, was hun complementariteit. Ribéry beschikte door zijn tweebenigheid over de vaardigheid om zijn tegenstander zowel binnendoor als buitenom te passeren en een voorzet af te leveren. Robben koos daarentegen steevast voor zijn kenmerkende actie: de linkspoot sneed net zo lang naar binnen en wachtte tot zijn schot precies tussen de benen van zijn tegenstanders paste. Verdedigers wisten wat hij ging doen, maar toch was er vaak geen kruid tegen gewassen.
Robbery nam in 2019 in stijl afscheid in de kampioenswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Beide vedetten wisten te scoren.
Paolo Maldini & Franco Baresi
Spelers die met rugnummer 3 of 6 willen spelen bij AC Milan hebben pech. Die zijn niet meer beschikbaar. Dat is een gevolg geweest van de nalatenschap van clubiconen Paolo Maldini en Franco Baresi. De elegantie en het tactische meesterschap die dit centrale verdedigingsduo nastreefde, leeft nog steeds voort in de club en niet alleen in Milaan. Samen brachten Maldini en Baresi glans aan het voorheen starre Italiaanse Catenaccio. Met onder andere meer voetbal van achteruit en pressie naar voren beïnvloedde ‘Il Muro Rossonero’ het Italiaanse voetbal.
Willy & René van der Kerkhof
Een WK-finale spelen met je tweelingbroer. Voor velen blijft het niet meer dan een droom. Voor Willy & René van der Kerkhof werd het werkelijkheid. In 1978 speelden zij als enige tweeling ooit samen in de finale van een WK voetbal. Wij Nederlanders kennen de uitslag helaas maar al te goed. Argentinië trok aan het langste eind en Oranje verloor haar tweede WK-finale op rij. Een schrale troost voor de broertjes Kerkhof: mede dankzij een doelpunt van Willy wonnen de legendarische middenvelders datzelfde jaar de Europa Cup met PSV.
Mohamed Salah & Sadio Mané
Als koningen van Afrika veroverden ze in 2019 niet alleen Europa, maar zelfs de wereld. Mohamed Salah en Sadio Mané wonnen dat jaar met Liverpool de Champions League en de Club World Cup. Een jaar later bekroonden de vleugelspelers, die onder Jürgen Klopp waren geëvolueerd tot doelpuntenmachines, hun succes met de Premier League-titel.
Mané maakte furore met zijn onstuitbare doelgerichtheid, terwijl Salah verdedigers tot wanhoop dreef met zijn flitsende dribbels. Qua karakter hebben beide een gemeenschappelijke deler: nederigheid. Ondanks alle successen staan de Afrikanen bekend als bescheiden persoonlijkheden.
In 2022 troffen de teamgenoten elkaar buiten Europa, in de finale van de Africa Cup. Mané kroonde zichzelf tot Senegalese volksheld door de winnende strafschop binnen te schieten tegen The Egyptian King.
Thierry Henry & Dennis Bergkamp
Preston North End eindigde het seizoen 1888/89 ongeslagen in Engeland. Door een indrukwekkende reeks van 27 wedstrijden zonder nederlaag kreeg de ploeg de bijnaam ‘The Invincibles’. Pas 115 jaar later wist een Engelse club op het hoogste niveau deze prestatie te evenaren. In het seizoen 2003/04 won Arsenal de Premier League door een ongeslagen reeks van 38 wedstrijden neer te zetten. Thierry Henry & Dennis Bergkamp vormden het aanvalsduo van de nieuwe Invincibles. Henry was niet te stoppen. Hij maakte 39 doelpunten in alle competities dat seizoen. Twee jaar daarvoor werd Arsenal ook al de beste van Engeland. Tijdens die Premier League campagne scoorde Bergkamp zijn fameuze wondergoal tegen Newcastle United. Die treffer wordt vaak als mooiste Premier League doelpunt aller tijden bestempeld. Later noemde ‘Titi’ Henry zijn Nederlandse collega de beste speler met wie hij ooit samen heeft gespeeld. Een groot compliment, zeker gezien het feit dat de Fransman ook het veld deelde met grootheden als Lionel Messi.
Toni Kroos & Luka Modri?
Een rondleiding door het Santiago Bernabéu voert bezoekers langs de indrukwekkende prijzengalerij van Real Madrid. Daar zijn maar liefst vijftien Champions League bekers te bewonderen, allemaal naast elkaar opgesteld. Toni Kroos en Luka Modric waren samen goed voor een derde van alle Champions League eindzeges van de Spaanse club. Het duo maakte jarenlang gezamenlijk de dienst uit op het middenveld van Real. Kroos was de meester in het dicteren van het tempo van het spel. Door zijn uitmuntende inzicht wist hij precies wanneer het balbezit van De Koninklijke een versnelling nodig had om tot een kans te komen. Modri? wist vrijwel altijd met een elegante dribbel of slimme lichaamsbeweging onder de druk van de tegenstander uit te voetballen. Verder floreerde hij in het strooien met buitenkant voet passes. Overigens heeft hij ze zo ook weleens binnen geschoten. De Kroaat deed het lijken alsof zijn trivela-passes en schoten minstens net zo nauwkeurig waren als wanneer hij de bal met de binnenkant raakte. Ook was de spelmaker in 2018 de eerste speler sinds 2007 die de Gouden Bal won die geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo heette.