"Krijgen topvoetballers te veel betaald? Nee, vind ik niet. Het geld zit immers in de sport, op het niveau waar we het over hebben gaat dat om uitzendrechten. Dus de kijker kiest er zelf voor. Je kunt niet klagen én een abonnement op Sky Sports hebben", vertelt Rob Simmons, actief als sporteconoom aan de universiteit van het Britse Lancaster tegenover onze medewerker Jan Willem Spaans in ELF Voetbal nummer 2, die via deze link handig online is te bestellen, in een artikel over het cliché dat profvoetballers te veel geld zouden verdienen.
Theater
"Het is als een theater", vervolgt Simmons. "Als daar niemand kwam kijken, krijgen de acteurs ook geen geld. Of het eerlijk is dat topspelers in een dag of een week het salaris van toppolitici verdienen? Tja, hoeveel mensen kijken naar een speech van een politicus? Daar gaat het om: hoe breed is je publiek? Voetballers zijn entertainers. In ons werk spreken we dan van de diamant-waterparadox. Als je in nood bent, heb je niets aan een diamant en wel aan water. Toch zullen mensen veel meer voor een diamant betalen. In andere woorden: dit is hoe mensen hun vrije tijd indelen."
Simmons spreekt dus zeker geen schande van de gang van zaken, maar denkt wel dat het voetbal gebaat zou zijn bij een iets gelijkere verdeling. "In alle topcompetities zie je dat het televisiegeld vooral bij de grote clubs belandt. Bij ons in de Premier League hebben gepromoveerde clubs het nu ontzettend moeilijk. Bijna allemaal degraderen ze meteen weer. Het voetbal zou er denk ik beter op worden als we daar iets aan zouden doen. En ja, dan zouden de spelerssalarissen aan de absolute top ietsjes zakken."
Inflexibel
"Mijn voorstel zou zijn om salarissen sowieso meer prestatie-afhankelijk te maken. Dan zouden clubs minder snel in de problemen komen als ze sportief slecht presteren. Of geleid worden door eigenaars uit het zakenleven die denken het voetbal zo onder de knie te hebben. Samengevat denk ik niet dat ze te veel betaald worden, maar eerder te inflexibel."
In het artikel vertelt Simmons ook waarom hij goed nieuws heeft voor voetballers en welk initiatief clubs veel geld oplevert en op kan leveren. De Nederlandse professor Ruud Koning geeft ook zijn uitgebreide visie. Volgens hem is voetbal geëvolueerd van stadionsport naar televisiesport. Iets dat hij duidelijk uitlegt. Waarom grote clubs juist groeien. Waarom het effect per topspeler afneemt. En waarom de populariteit en met name het vermogen van Taylor Swift toeneemt en dat veel raakvlakken kent met voetballers.
Het volledige artikel over overbetaalde voetballers (of niet?) is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met oud-Ajax, -PSV en -Internazionale-speler Wim Jonk, Feyenoord-revelatie Antoni Milambo en PSV-icoon Jan Heintze. Voormalig Ajax-speler Jelle Van Damme die uitgebreid vertelt over zijn nieuwe sportpassie: fietsen. Dean James van Go Ahead Eagles vertelt over zijn tatoeages en Marnix Kolder is eindelijk weer gezond nadat hij afgelopen zomer werd getroffen door een herseninfarct. Daarnaast een portret van Rodri, het verhaal van Premier League-verrassing Nottingham Forest en de Superelf van Pascal Bosschaart. Als Talent deze keer Cedric Hatenboer, nu nog Excelsior Rotterdam, volgend seizoen RSC Anderlecht.
ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-stations. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur gedaan, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!