"Ik kwam met de sport in aanraking via mijn vader. Hij speelde vroeger college-voetbal en hield al van de sport toen dat nog niet bepaald normaal was in de Verenigde Staten. Hij keek geregeld voetbalwedstrijden en mijn broer Brenden en ik keken dan mee", vertelt Aaronson tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 3, via deze link handig online is te bestellen.
Grote voorbeeld
Broer Brenden is inmiddels speler van Leeds United en voetbalde tientallen interlands namens de Verenigde Staten. Hij is het grote voorbeeld van Paxten. Eerder als kind en tiener, en nu nog steeds. "Het is voor ons allemaal begonnen in Medford. Op ruim een uur rijden van New York. Medford is als een klein dorp in Nederland, maar dan met heel veel meer ruimte. Ik ben opgegroeid in een huis met veel hectares grond erbij."
"In onze achtertuin hadden we een veldje met een doel. Mijn broer en ik voetbalden vaak. Het is er vredig en stil, maar tegelijkertijd kon ik met hem altijd dingen ondernemen. Dat maakte het makkelijker om te kunnen voetballen. Een oudere broer vormt je. Ik wilde altijd indruk maken op Brenden, met voetbal, pingpong of iedere andere sport. Ik wilde de trap op rennen om aan de dinertafel te kunnen zeggen dat ik van hem had gewonnen. Zulke dingen helpen je om uiteindelijk de echte wereld in te stappen."
Klein
Zowel op het veld als in het dagelijks leven neemt Aaronson lessen mee die hij leerde van zijn broer. "De belangrijkste? Als voetballer zou ik zeggen dat de reis naar de top nooit in een rechte lijn gaat. Brenden en ik waren klein voor onze leeftijd. Het duurde langer voordat we ons ontwikkelden. Onze techniek was prima, maar toch werden we over het hoofd gezien. Ik leerde van mijn broer dat ik geen haast moest hebben en het in mijn hoofd niet te groot moest maken."
"Zodra ik zou groeien, zou mijn tijd vanzelf komen. Buiten het veld leerde hij me dat wanneer je positieve energie geeft je dat ook weer terugkrijgt. Brenden is een vrolijke jongen, positief en superenergiek. Wat dat betreft verschillen we qua karakter, want ik ben zelf nooit 'crazy excited' over iets, maar ook nooit heel somber. Veel mensen in mijn familie zeggen dat ik mijn emoties niet laat zien, terwijl Brenden juist een open boek is."
Amerikaanse sportbeleving
De broers groeiden op in een sportcultuur die draait om winst en verlies. Een middenweg is er simpelweg niet. Ze werden erdoor gehard, maar de Amerikaanse sportbeleving heeft volgens Aaronson ook mindere kanten. Op jonge leeftijd worden sporters in een keurslijf geduwd en naar de smaak van Aaronson te veel gecoacht. "In de Verenigde Staten worden altijd de snelste, sterkste of meest atletische spelers gekozen. Jeugdploegen winnen regelmatig van landen als Frankrijk, Nederland en Spanje, maar zodra iedereen is uitgegroeid, valt het voordeel weg."
"Onze focus ligt minder op techniek of algemene ontwikkeling. Al gaat dit al beter dan toen ik jong was. Ik heb geluk gehad dat mijn vader besefte hoe belangrijk techniek is, en dat hij het me kon bijbrengen. In Nederland leren jullie voetballen op straat of met vrienden, terwijl je in de Verenigde Staten meteen in een opleiding wordt opgenomen. Ik kon gelukkig ook met mijn broer in de achtertuin en kelder voetballen. Door daar vrij te spelen, heb ik veel technische bagage opgedaan. Maar niet iedereen heeft die luxe in de Verenigde Staten."
Omslag
In het interview vertelt Aaronson van welke Nederlandse voetballer hij als kind voetbalshirtjes had, welke omslag op zijn veertiende plaatsvond, zijn mening en ervaring met de typische Amerikaanse sporten, zijn aanvangsperiode bij Philadelphia Union, over het werk van zijn ouders en studie van zijn zusje, het toewerken naar een ultieme droom, de overstap naar Eintracht Frankfurt, de samenwerking met trainer Ron Jans, de grootste verschillen van ons land met de Verenigde Staten, de Amerikaanse geschiedenis en het WK van 2026 dat in onder meer de Verenigde Staten zal plaatsvinden.
Het volledige interview met Paxten Aaronson is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Daarin ook sc Heerenveen-aanvaller Alireza Jahanbakhsh die vertelt over de trainers die hij in zijn rijke loopbaan meemaakte en RKC Waalwijk-spits Oskar Zawada verklaart met bijzondere anekdotes de vele tatoeages op zijn lichaam. We gingen op bezoek in Bournemouth bij Justin Kluivert die uitgebreid spreekt over zijn succesvolle periode daar en vertelt over Oranje. We reisden naar Maagdenburg waar we de twee succesvolle Nederlanders ontmoetten bij de plaatselijke voetbalgrootmacht: Martijn Kaars en Mohammed El Hankouri. We gingen terug in de tijd naar het eerste team dat Arne Slot trainde, PEC Zwolle Onder 14. Het gevaar rond koppen wordt besproken in een artikel over Wout Holverda, het verhaal rond gevallen grootmacht Girondins de Bordeaux is te lezen en Othaniël Raterink, door De Graafschap verhuurd aan Bayer Leverkusen, is het Talent.
ELF Voetbal nummer 3 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie is uiteraard ook los verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en de NS-stations. De editie is uiteraard ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link handig en snel afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!