Coronavirus
"Ik woon zelf in een klein dorpje buiten Eupen in een wijk met veel kinderen", vertelt Koch in gesprek met ELF Voetbal. "De jeugd speelt op straat met elkaar en ik zie regelmatig mensen in de tuin. Thuis heb ik nog niet veel van de maatregelen gemerkt. Als ik naar Eupen rijd, is het daar natuurlijk erg rustig. In de supermarkt lopen mensen met handschoenen en mondkapjes. Dan merk je wel dat het een serieuze zaak is, de stad is behoorlijk uitgestorven. Eigenlijk zouden we maandag weer beginnen met de groepstraining, maar dat is uitgesteld. Deze situatie is voor iedereen lastig, niet alleen voor ons als voetballers."
Fit
Ondanks de maatregelen hoeft Koch zich thuis niet te vervelen. "Het grootste deel van mijn dagen bestaat toch wel uit sportieve dingen. Ik begin met een conditionele loop om vervolgens wat te ontbijten. Meestal heb ik 's middags een programma met bijvoorbeeld krachtoefeningen, die ik gewoon in de achtertuin kan doen. Verder vul ik de dagen op met verschillende dingen. Ik ga veel wandelen met de hond en probeer de Franse taal te leren. Maar er is ook tijd om te ontspannen. Dan kijk ik Netflix of ga ik even gamen."
"Ik moet zeggen dat ik het competitieve van een training of wedstrijd wel mis. Daarom probeer ik mijn eigen records steeds te verbreken met bijvoorbeeld een conditionele loop. Maar dat is natuurlijk heel anders dan op het veld staan en dat is lastig. We hadden al schema's van de club gekregen. Vlak voor de laatste speelronde van de reguliere competitie moesten we in quarantaine. Na die laatste wedstrijd hadden we sowieso drie weken niks gehad tot de play-offs. De eerste week hebben we een paar dagen vrij gekregen, maar daarna stond er vrijwel iedere dag een training gepland. Dat varieert van conditie en kracht tot individuele dingen."
Koch in het shirt van NAC Breda.
Seizoen 2019/20
Het is nog altijd de vraag of er dit seizoen nog gevoetbald gaat worden in België. "Twee weken geleden werd bekend dat de Jupiler Pro League de competitie graag wil stopzetten. Ik dacht op dat moment dat alles snel officieel zou worden. We hebben veel contact met de club en snel werd duidelijk dat er nog niets definitief is. Er moet namelijk eerst een akkoord worden bereikt met alle clubs. Inmiddels heb ik daar al een tijdje niets meer over gehoord. Vrijdag 24 april wordt er een beslissing genomen over de wedstrijden van de laatste speeldag."
"Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, maar nu zijn er dus nog geen beslissingen genomen. Het liefste zou ik zo snel mogelijk weer gaan voetballen, maar we moeten ook realistisch zijn. We kunnen moeilijk zeggen dat het voetbal de uitzondering op de regel is. Terwijl iedereen nog thuis zit, kan het niet zo zijn dat wij alles weer mogen doen. Aan de andere kant willen we de mensen natuurlijk plezier bieden door voetbal uit te zenden. Het is een lastige situatie en ik begrijp dat dit een moeilijke beslissing is. Er zijn altijd mensen ontevreden met de oplossing."
Ook over de Belgische competitie wordt momenteel volop gespeculeerd, zo weet ook Koch, die dit seizoen 21 officiële duels speelde. "Je hoort dingen over lege stadions en dat de competitie pas in augustus zou kunnen eindigen. Ik denk het heel lastig gaat worden om alles goed in te delen. Het is misschien gemakkelijker om in het nieuwe seizoen weer opnieuw te beginnen. Dan moet er wel een goede regeling komen voor promotie, degradatie en Europees voetbal. Het is afwachten wat er echt gaat gebeuren. Er komt natuurlijk veel bij kijken. De belangen van sommige clubs zijn erg groot en de UEFA heeft ook een vinger in de pap."
Donatie
Terwijl veel clubs in financiële zorgen verkeren door het coronavirus, geldt dat niet voor KAS Eupen. "De club heeft direct aangegeven dat wij ons volledige salaris op tijd uitbetaald krijgen. Eupen staat er goed voor en heeft voldoende liquide middelen om dat allemaal te kunnen doen. Dat is ook een compliment waard naar de clubleiding. Het is een mooie bevestiging dat de club goed bezig is. Wij hebben met de selectie 10% van ons salaris gedoneerd aan ziekenhuizen en de jeugdopleiding. Zo kunnen wij zelf ook ons steentje bijdragen."
Koch (tweede van links) tijdens zijn officiële debuut voor PSV.
Mengelmoes
Koch kwam afgelopen zomer na avonturen bij PSV, FC Utrecht en NAC Breda voor de eerste keer in het buitenland terecht. "Ik woon op een uurtje rijden van mijn ouders, dus we kunnen regelmatig op en neer. Ondanks dat het dicht bij elkaar is, zijn er veel verschillen met Nederland. Het is een totaal andere cultuur, competitie en manier van voetballen. Onze selectie is een grote mix van culturen. We hebben een Spaanse trainer en spelers uit onder meer Argentinië en Brazilië. Ik was vanuit Nederland wel iets gewend, maar dit is wel een hele grote mengelmoes."
"Eupen ligt in het Duitstalige gedeelte van België, dus de voertaal is Duits. Binnen ons team wordt echter vooral Frans gesproken, aangezien veel spelers uit Frankrijk en Wallonië komen. Daarnaast hoor je dus veel Spaans, maar natuurlijk ook gewoon Nederlands. We hebben een leuke groep en iedereen kan het goed met elkaar vinden. Aan het begin van het seizoen hadden we een nieuwe staf en achttien of negentien nieuwe jongens. Het duurde even voordat er balans in het team was. Uiteindelijk is het erg goed gaan lopen. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt en heel tevreden over hoe het gaat. Het is leuk om in een totaal andere omgeving te zijn."
België vs Nederland
Koch merkt tijdens zijn eerste seizoen ook al grote verschillen tussen het voetbal in België en Nederland. "Als je het met elkaar vergelijkt, is Nederland tactisch en technisch een stuk sterker. België is op het gebied van fysiek veel verder. Het voetbal is hier veel effectiever. In de Eredivisie krijg je wel eens vijf kansen tegen zonder dat er wordt gescoord. Hier is het vaak meteen raak en bouwt de tegenstander vervolgens een muur. Als je de teams tegenover elkaar zet, denk ik dat de Nederlandse top vijf iets beter is. Daaronder verwacht ik dat de Belgische teams sterker zijn."
"De meeste mensen zullen de Belgische mentaliteit wel een beetje kennen", vervolgt de centrumverdediger. "Belgen en Nederlanders zijn totaal verschillend. In Nederland is het vaak heel goed of heel slecht. Hier wordt er minder heftig en emotioneel gereageerd op wedstrijden. Als verdediger moet ik me nu veel meer richten op het echte verdedigen en de nul houden. Een slippertje kan direct fataal zijn, dat was ik niet echt gewend. Door de andere speelstijl en competitie leer ik veel nieuwe dingen en word ik completer als speler. Het is leuk om me op die manier te ontwikkelen."
Koch (links) tijdens een wedstrijd van Jong FC Utrecht.
Gevoel
Voorlopig lijkt Koch dus wel goed te zitten in het Oosten van België, waar hij tot medio 2022 onder contract staat. "Ook de omgeving is een mengelmoes van verschillende culturen. We zitten dicht bij de Duitse grens, maar ook Luik is een kwartiertje rijden en daar spreken ze dan weer Frans. Als je dan weer twintig minuten verder gaat, zit je alweer in Nederland. Het ligt allemaal erg dicht bij elkaar en dat maakt het ook leuk. Je zou denken dat het voor veel botsingen zou zorgen, maar over het algemeen is het tot nu toe vooral positief. Het is zeker mooi om mee te maken."
"Voor mij is het erg belangrijk dat ik op een plek ben waar ik me goed kan ontwikkelen. De randvoorwaarden om nieuwe stappen te zetten moeten goed zijn. Afgelopen zomer had ik direct een heel goed gevoel bij KAS Eupen. Daarom heb ik ook besloten om deze stap te maken. Uiteindelijk is het doel om vanuit hier opnieuw een mooie stap omhoog te kunnen zetten. Dat zou in België kunnen zijn, maar misschien is Nederland ook een optie. Ik kijk nooit echt op die manier naar de toekomst. Op dit moment ligt de focus nog op het huidige seizoen", besluit Koch.