Laatste nieuws
22.25OM is helemaal klaar met voetbalgeweld en eist celstraffen bij FC Twente-fans
22.25Ronald Koeman houdt ondanks kritiek vast aan Memphis Depay
22.24Slot ziet goalie niet terug bij Liverpool na transfervideo in Rocky-stijl
22.20Van Hooijdonk pleit voor opvallende wissel bij Oranje: 'Saka is razendsnel...'
22.08Buitenspel: Lang niet gediend van gevoelige opmerking op Instagram, reactie volgt
22.05Ajax strikt opvolger Ten Rouwelaar
21.55Driessen: 'Met twee Engelse boomstammen heb je weinig aan Weghorst'
21.55Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema door Snollebollekes in gedachten terug op EK 2017: ‘Trendsetters zijn we’
21.50Van amateurs naar Champions League: fraaie transfer jeugdinternational Asante
21.50De la Fuente op zijn hoede voor 'saai' Frankrijk: 'Potentie is exceptioneel'
21.50Spaanse bondscoach De La Fuente pleit voor afschaffen verlenging: 'Tot halve finales'
21.36Noa Lang reageert razendsnel op ‘haatreactie’: ‘Hoe is het in de Albert Heijn?’
21.35Franse voormalig Eredivisionist Duplan: 'Ben geen grote fan van Deschamps'
21.35LIVE Oranje | ‘UEFA heroverwoog aanstelling omstreden arbiter’, tickets voor woekerprijzen aangeboden
21.30Ronald Koeman kan historie schrijven met Oranje: ‘We zijn twee wedstrijden af van iets dat onwerkelijk leek’
21.25Op bezoek in het Engelse kamp, waar spelers darten tegen journalisten en de bondscoach steun krijgt: ‘Wij houden van hem’
21.19Deschamps heeft maling aan kritiek: 'Dan ga je maar iets anders kijken'
21.15Spanje alert: 'Mbappé op 50 procent is zoals ieder ander op 100 procent'
21.13'Slecht nieuws voor PSV: Slot dwarsboomt transfer van beoogde nieuwe versterking'
21.10Bijval voor Memphis: 'Die haarband laat me koud, al loopt hij in zijn blote reet'
21.05Bijzondere confrontatie met Ten Hag: 'Toen heb ik hem zo hard uitgescholden'
20.58PSV-fan Eric "Provie" Provaas overleden
20.45Van Koeman mogen commentaren over Oranje respectvoller: 'Maar in Engeland kritiek nog erger'
20.40'Pep Guardiola zei ooit 'Thiago of niets!''
20.35Driessen en Derksen klaar met Oranje-fans: 'Roepen van alles en vallen me lastig'
20.30'EK van Oranje nog niet geslaagd door halve finale-plaats, dát is wat bijblijft'
20.28Erik ten Hag stuurt ‘ondeugend berichtje’ naar Engels international in aanloop naar clash met Nederland
20.27Cultheld Ravanelli keert terug bij Olympique Marseille
20.15Ronald Koeman lijkt rol van Memphis Depay tijdens Nederland - Engeland te onthullen
20.05'Spaanse EK-ster speelt zich in de kijker van City, Barça kijkt bezorgd toe'
19.54Ten Hag stuurde Engels international 'brutaal berichtje' over EK-duel met Oranje
19.48Hedwiges Maduro over Ajax-speler: ‘Hij had gewoon in de EK-selectie van het Nederlands elftal moeten zitten'
19.47'Girona-fans zien in Ajax-vertrekker nieuwe Savinho, contract tot 2029 ligt klaar'
19.40Deschamps: 'Als je het saai vindt, kijk dan iets anders!'
19.40Koeman bevestigt aanblijven als bondscoach van Oranje: 'Kunnen niet van me af'
Resultaten x
buitenland

Voorbeschouwing Champions League Finale: Borussia Dortmund – Real Madrid

Zaterdag 1 juni is het zover. De finale van de Champions League wordt gespeeld in het Wembley Stadium in Londen. Het Duitse Borussia Dortmund onder leiding van Edin Terzic neemt het op tegen Spaans landskampioen en recordkampioen in de Champions League Real Madrid. Enkelvoudig Champions League winnaar Dortmund tegen veertienvoudig winnaar Real Madrid, het klinkt als David tegen Goliath.

30-05-2024 12:00 door Mick van Dijk

Dortmund won de Champions League maar één keer. Dit was in 1997, door toenmalig titelverdediger Juventus in de finale met 3-1 te verslaan. Sindsdien hebben die Schwarzgelben slechts twee keer de finale weten te behalen. De eerste keer was in het seizoen 2012/13 tegen Bayern München. Toevallig werd ook die wedstrijd gespeeld op Wembley en helaas voor Dortmund besliste Arjen Robben vlak voor tijd de wedstrijd in het voordeel van Bayern (1-2).

Real Madrid daarentegen is onder leiding van Carlo Ancelotti al jaren een geduchte tegenstander in het miljoenenbal. Zo won de Italiaan twee seizoenen geleden de cup met de grote oren door Liverpool in de finale te verslaan (0-1). Dit was alweer de veertiende keer in de clubgeschiedenis dat Real Madrid de Champions League/Europa Cup I won. Geen enkele andere club deed dat vaker. 

Vorm Dortmund

Borussia Dortmund beleeft een teleurstellend seizoen in de Bundesliga. Vorig seizoen had de vijfde plaats geen recht gegeven op deelname aan de Champions League. Gelukkig voor de Duitsers gaat vanaf volgend seizoen het nieuwe Champions League format in werking. Hierdoor krijgt de Bundesliga een extra Champions League ticket te vergeven waardoor de vijfde plaats dit seizoen goed genoeg is voor deelname.

In Europa daarentegen speelt Dortmund een fantastisch seizoen. Die Borussen finishten als nummer één in de groepsfase door PSG, AC Milan en Newcastle United achter zich te laten. In de knock-out fase werd vervolgens afgerekend met PSV (1-3) en Atlético Madrid (4-5). Vervolgens schakelde Dortmund in de halve finale favoriet PSG met 0-2 over twee wedstrijden uit.

Wat opvalt als je Dortmund ziet spelen is dat er een eenheid op het veld staat. Dit is ook terug te zien in de statistieken. De enige individuele spelers van Dortmund die in de lijstjes naar boven komen zijn Marcel Sabitzer en Gregor Kobel. Sabitzer gaf de meeste assists dit seizoen in de Champions League (5). Keeper Gregor Kobel is de doelman die de meeste doelpunten heeft voorkomen en het vaakst de nul wist te houden.

Vorm Real Madrid

De Madrilenen zijn dit seizoen met overmacht kampioen van Spanje geworden. Na 38 wedstrijden staat de teller op 95 punten, tien meer dan naaste belager FC Barcelona. Jude Bellingham beleeft een geweldig debuutseizoen in Madrid. Hij was met negentien doelpunten en zes assists van onschatbare waarde voor de formatie van Carlo Ancelotti. Ondanks de langdurige blessures van Aurelien Tchouameni en Thibaut Courtois werd Madrid door Bellingham en Vinicius Jr. aan de hand genomen dit seizoen.

In de Champions League eindigde Real Madrid als nummer één in de groepsfase. Dit werd bereikt door alle zes de wedstrijden te winnen in een groep met Napoli, SC Braga en Union Berlin. In de knock-outfase won Real Madrid eerst van RB Leipzig (1-2). Vervolgens werd Real Madrid in de kwartfinale gekoppeld aan topfavoriet Manchester City. Na een 4-4 over twee wedstrijden moesten er strafschoppen aan te pas komen. Hierin was Real Madrid uiteindelijk te sterk (3-4), mede door een heldenrol voor doelman Andriy Lunin die twee strafschoppen van the Citizens pakte. In de halve finale was Real Madrid twee wedstrijden te sterk voor Bayern München, mede door twee hele late doelpunten van Joselu.

Verwachte opstellingen

Real Madrid zal zaterdag sowieso Tchouameni en Alaba moeten missen. Daarnaast heeft Ancelotti met de terugkeer van Courtois een keuze te maken over wie er gaat keepen. De verwachting is dat Toni Kroos ook aan de aftrap zal verschijnen, de 34-jarige Duitser kondigde ondanks zijn vertrek aan en zal op Wembley zijn laatste wedstrijd in het shirt van Real Madrid spelen. 

Bij Dortmund is Rami Bensebaini afwezig, maar er ontbreken geen onbetwiste basisspelers. Daar zal Edin Terzic opgelucht over zijn. Routinier Mats Hummels wordt centraal achterin verwacht. De inmiddels 35-jarige Duitser was samen met Marco Reus ook al van de partij toen Dortmund in 2012/2013 Real Madrid wist uit te schakelen op weg naar de verloren finale. 

Eerdere ontmoetingen

Real Madrid en Borussia Dortmund troffen elkaar veertien keer in de geschiedenis van het Europese Voetbal. Real Madrid was hierbij meestal de winnende partij. De Madrilenen wonnen zes van deze ontmoetingen, vijf keer werd het gelijk. Behalve in het jaar 2012/13 waarin Dortmund in de groepsfase en in de knock-out over twee wedstrijden met 4-3 wist te winnen. 




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Sepp van den Berg in beeld als opvolger Ramalho bij PSV
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Mesut Özil?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.