Laatste nieuws
22.10Van Nistelrooij en Hake melden zich bij Manchester United maar kunnen nog niet aan het werk
22.05Ajax strikt opvolger Ten Rouwelaar
21.55Driessen: 'Met twee Engelse boomstammen heb je weinig aan Weghorst'
21.55Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema door Snollebollekes in gedachten terug op EK 2017: ‘Trendsetters zijn we’
21.50Van amateurs naar Champions League: fraaie transfer jeugdinternational Asante
21.50De la Fuente op zijn hoede voor 'saai' Frankrijk: 'Potentie is exceptioneel'
21.50Spaanse bondscoach De La Fuente pleit voor afschaffen verlenging: 'Tot halve finales'
21.36Noa Lang reageert razendsnel op ‘haatreactie’: ‘Hoe is het in de Albert Heijn?’
21.35Franse voormalig Eredivisionist Duplan: 'Ben geen grote fan van Deschamps'
21.35LIVE Oranje | ‘UEFA heroverwoog aanstelling omstreden arbiter’, tickets voor woekerprijzen aangeboden
21.30Ronald Koeman kan historie schrijven met Oranje: ‘We zijn twee wedstrijden af van iets dat onwerkelijk leek’
21.25Op bezoek in het Engelse kamp, waar spelers darten tegen journalisten en de bondscoach steun krijgt: ‘Wij houden van hem’
21.19Deschamps heeft maling aan kritiek: 'Dan ga je maar iets anders kijken'
21.15Spanje alert: 'Mbappé op 50 procent is zoals ieder ander op 100 procent'
21.13'Slecht nieuws voor PSV: Slot dwarsboomt transfer van beoogde nieuwe versterking'
21.10Bijval voor Memphis: 'Die haarband laat me koud, al loopt hij in zijn blote reet'
21.05Bijzondere confrontatie met Ten Hag: 'Toen heb ik hem zo hard uitgescholden'
20.45Van Koeman mogen commentaren over Oranje respectvoller: 'Maar in Engeland kritiek nog erger'
20.40'Pep Guardiola zei ooit 'Thiago of niets!''
20.35Driessen en Derksen klaar met Oranje-fans: 'Roepen van alles en vallen me lastig'
20.30'EK van Oranje nog niet geslaagd door halve finale-plaats, dát is wat bijblijft'
20.28Erik ten Hag stuurt ‘ondeugend berichtje’ naar Engels international in aanloop naar clash met Nederland
20.27Cultheld Ravanelli keert terug bij Olympique Marseille
20.15Ronald Koeman lijkt rol van Memphis Depay tijdens Nederland - Engeland te onthullen
20.05'Spaanse EK-ster speelt zich in de kijker van City, Barça kijkt bezorgd toe'
20.02Ronald Koeman houdt vast aan Memphis Depay, maar erkent dat het beter kan: ‘Daar praat ik met hem over’
19.54Ten Hag stuurde Engels international 'brutaal berichtje' over EK-duel met Oranje
19.48Hedwiges Maduro over Ajax-speler: ‘Hij had gewoon in de EK-selectie van het Nederlands elftal moeten zitten'
19.47'Girona-fans zien in Ajax-vertrekker nieuwe Savinho, contract tot 2029 ligt klaar'
19.40Deschamps: 'Als je het saai vindt, kijk dan iets anders!'
19.40Koeman bevestigt aanblijven als bondscoach van Oranje: 'Kunnen niet van me af'
19.31Update: bevestiging van Thiago zelf, Spaanse spelmaker zet punt achter loopbaan
19.30'Aanstelling Oranje-arbiter heroverwogen vanwege eerder voorval met Bellingham'
19.2846-voudig Spaans international Thiago Alcántara beëindigt plotseling voetbalcarrière
19.25Deschamps pareert kritiek over saaie spel van Frankrijk: 'Ga dan wat anders kijken'
Resultaten x
buitenland

Overzicht: Alle (oud-)Eredivisionisten op het EK 2024 in Duitsland

Over iets meer dan twee weken is de aftrap van het EK in Duitsland. Inmiddels hebben 23 van de 24 deelnemers de voorlopige selectie bekendgemaakt. De definitieve selectie van 26 spelers moet op 7 juni worden ingediend bij de UEFA. Tot dat moment kan er nog van alles gebeuren. Maar vooralsnog is er een hoop (oud-)Eredivisionisten die mag hopen op deelname aan het EK.

30-05-2024 13:00 door Mick van Dijk

Uiteraard heeft Ronald Koeman in zijn Oranjeselectie veel spelers opgenomen met een Eredivisieverleden. Deze worden in het overzicht buiten beschouwing gelaten, want ook bij de andere deelnemers zijn er genoeg spelers te vinden die we kennen uit de Eredivisie. We gaan de groepen één voor één langs.

Groep A

Deze groep bestaat uit gastland Duitsland, Hongarije, Schotland en Zwitserland. Bij Duitsland waren er wel een aantal (oud-)Eredivisionisten die kans maakten om mee te gaan, denk aan Robin Gosens en Janis Blaswich (beiden oud-Heracles). Helaas voor hen koos bondscoach Julian Nagelsmann ervoor om hen niet op te roepen. Bij Hongarije daarentegen is een plaats in de selectie ingeruimd voor oud-AZ speler Milos Kerkez. De Hongaar beleefde een prima debuutseizoen bij Bournemouth. Bij Schotland zijn er geen huidig of oud-Eredivisionisten in de selectie te vinden. Bij Zwitserland is een oud-PSV duo van de partij. Doelman Yvon Mvogo en verdediger Ricardo Rodriguez zijn onderdeel van de voorselectie en kunnen alvast beginnen met de koffers pakken.

Groep B

In deze groep des doods bestaande uit Albanië, Kroatië, Italië en Spanje zijn de (oud-)Eredivisionisten vooral te vinden bij Kroatië. Zo zijn Ajacieden Josip Sutalo en Borna Sosa allebei opgenomen in de selectie van bondscoach Zlatko Dalic. Evenals Feyenoord-aanvaller Luka Ivanusec. Bij Albanië lijkt voormalig Vitesse-huurling Armando Broja zeker van zijn plek. En ook oud-PEC Zwolle spits Gianluca Scamacca mag na het winnen van de Europa League met Atalanta Bergamo nog hopen op deelname aan het EK met Italië.

Groep C

In groep C vinden we Denemarken terug. Dit is het enige land waarvan nog geen (voor)selectie bekend is gemaakt. De kans is groot dat er in de Deense selectie een hele hoop oud-Eredivisie spelers worden opgenomen. Denk aan Christian Eriksen, Kasper Dolberg, Mohamed Daramy, Rasmus Kristensen (allemaal oud-Ajax). Maar ook Joachim Andersen (oud-FC Twente), Jacob Rasmussen (oud-Vitesse) en Anders Dreyer (oud-huurling SC Heerenveen) mogen nog hopen op een uitnodiging. Verder bestaat de groep uit Engeland, Servië en Slovenië. Jordan Henderson hoopte op deelname voor Engeland maar werd teleurgesteld door Gareth Southgate. Oud-PSV’er Jarrad Branthwaite is wel opgenomen in de voorselectie en mag dus nog hopen. Bij Slovenië hoeven we niet te rekenen op (ex-)Eredivisionisten, maar bij Servië daarentegen wordt het een feest der herkenning. Zo zijn Dusan Tadic en Nemanja Gudelj (beide oud-Ajax) van de partij. Evenals Filip Kostic (oud-FC Groningen) en Uros Spajic (oud-Feyenoord).

Groep D

In de groep van Nederland vinden we verder Frankrijk, Oostenrijk en Polen. Bij Frankrijk vinden we helaas geen (oud-)Eredivisie spelers. Bij Oostenrijk en Polen zijn er daarentegen een behoorlijk aantal te vinden. Te beginnen bij Oostenrijk, die nemen Feyenoord-verdediger Gernot Trauner mee en daarnaast nog vier spelers met een Eredivisieverleden. Dit zijn Maxmilian Wöber en Florian Grillitsch (beide oud-Ajax) maar ook Philipp Mwene (oud-PSV) en natuurlijk routinier Marko Arnautovic (oud-FC Twente). Ook bij Polen speelt een aantal bekende spelers, zo staat Pawel Bochniewicz (SC Heerenveen) op de lijst, vergezeld door Arkadiusz Milik (oud-Ajax) en Sebastian Szymanski (oud-Feyenoord).

Groep E

In groep E vinden we onze zuiderburen België. Zij krijgen te maken met Slowakije, Oekraïne en Roemenië. België heeft met Johan Bakayoko een Eredivisie-speler in de selectie, al is de vraag hoelang de Belg nog in Eindhoven speelt. Bij Slowakije is Dávid Hancko een zekerheid en zijn Feyenoord-collega Leo Sauer blijft ook in de race voor deelname. Verder spelen er geen huidig Eredivisie spelers in deze groep, maar wel een aantal oud-Eredivisionisten. België en Slowakije hebben er beiden drie; Jan Vertonghen (oud-Ajax), Wout Faes (oud-sc Heerenveen) en Loïs Openda (oud-Vitesse) bij De Rode Duivels. En Matus Bero (oud-Vitesse), Tomas Suslov (oud-FC Groningen) en Robert Bozenik (oud-Feyenoord) bij de Slowaken. Ook de Oekraïner Oleksander Zinchenko (oud-PSV) en de Roemeen Razvan Marin (oud-Ajax) kennen we nog van hun tijd in de Eredivisie.

Groep F

Ook in de laatste groep zijn er genoeg Nederlandse invloeden te vinden. Bij Turkije staat Ahmetcan Kaplan (Ajax) op de lijst. Ook heeft het met Orkun Kökcü (oud-Feyenoord), Ferdi Kadioglu (oud-NEC) en Enes Ünal (oud-FC Twente) nog drie oud-Eredivisionisten in de gelederen. Ook bij de andere deelnemers in deze groep Portugal, Georgië en Tsjechië zijn spelers met een Eredivisieverleden te vinden. Bij Portugal zijn Danilo Pereira (oud-Roda JC) en Francisco Conceicao (oud-Ajax) opgenomen in de selectie. Bij Georgië spelen er ook twee, Ajax-miskoop Georges Mikautadze, die nu bij FC Metz weer aan het scoren is geslagen. En routinier en oud-Vitesse speler Guram Kashia is van de partij. De inmiddels 36-jarige centrale verdediger speelt nog altijd, tegenwoordig bij Slovan Bratislava. Bij het laatste land van deze groep zijn ook drie (oud-)Eredivisionisten te vinden. Ondrej Lingr (Feyenoord), Michal Sadilek (FC-Twente) en Vaclav Cerny (o.a. oud-Ajax)
 




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Sepp van den Berg in beeld als opvolger Ramalho bij PSV
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Mesut Özil?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.