Ga maar na: halverwege de kwalificatiecampagne gaan Van Gaal en de zijnen souverein aan kop, met vijftien punten uit vijf duels. De concurrentie is al op vijf punten gezet. Komende dinsdag kan het gapende gat nóg groter worden als Oranje, opnieuw in Amsterdam, Roemenië opzij zet. En het is niet ondenkbaar dat Hongarije opnieuw punten gaat morsen, aangezien de zware uitwedstrijd in Turkije wacht. Het Nederland elftal zit op rozen, zoveel is duidelijk.
Overtuigend was het allemaal niet wat Oranje in de Amsterdam Arena liet zien. Uitermate nuttig, dat wel. Na een plichtmatige eerste helft, waarin Wesley Sneijder zich geblesseerd door Rafael van der Vaart moest laten vervangen, kwam het allemaal toch nog goed voor de nummer acht van de FIFA-ranking. Daar was overigens geen bovenmatige inspanning voor nodig.
Het verschil tussen een karige eerste helft en een keurige tweede helft zat 'm vooral in Daryl Janmaat, een van de vijf Feyenoorders die tegen Estland in actie kwam. Voor rust hobbelde Janmaat plichtmatig mee, net als de meeste van zijn ploeggenoten. Maar na de thee maakte Janmaat het grote verschil.
De eerste keer dat de rechtsback vol overtuiging opkwam, was het raak. Lens stuurde de 23-jarige Feyenoorder de diepte in, waarna Janmaat de geboden ruimte goed gebruikte en Van der Vaart in de voeten aanspeelde. De ingevallen routinier wist in zijn 104e interland wel raad met dit buitenkansje en schoot vroeg in de tweede helft onberispelijk binnen (1-0).
De tweede keer dat Janmaat alle schroom van zich afwierp, was het bijna 2-0. Martins Indi stuurde zijn Rotterdamse ploeggenoot met een iets te ambitieuze pass naar voren, maar na een gelukkige kluts had Janmaat een medespeler voor het uitkiezen. Het werd Van Persie, die delevensgrote kans wat knullig om zeep hielp. Niet veel later scoorde de spits van Manchester United toch de 2-0, zijn 32ste in dienst van Oranje. Opnieuw was de afgemeten voorzet van Janmaat, de Hagenees die de strijd om de rechtsback-positie met Ricardo van Rhijn in zijn voordeel lijkt te hebben beslist.
Voor zo lang dat duurt onder Van Gaal, de bondscoach die geen tien ritten-kaarten meer uitdeelt aan zijn spelers. Zo ervaarde ook Maarten Stekelenburg, de doelman van AS Roma die uitstekend had gespeeld in de uitwedstrijd tegen Roemenië, maar tegen Estland doodleuk op de bank moest plaatsnemen omdat Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek Ajax-doelman Kenneth Vermeer blijkbaar geschikter vonden om het doel tegen de Baltische dreumes te verdedigen.
Veel wijzer zal Van Gaal van de eerste vijf kwalificatieduels nu ook weer niet zijn geworden. Daarvoor zijn de opponenten simpelweg te zwak. Groep D van de Europese zône is verworden tot een parodie op een kwalificatiepoule. Geen mens twijfelt er meer aan dat Oranje volgende zomer in Brazilië zal deelnemen aan het WK. Voor welke spelers Van Gaal zal kiezen, is nog de grote vraag.
Nou ja, zijn selectie zal voor het grootste gedeelte wel in het hoofd van Van Gaal zitten, maar zijn basiself nog niet. Daarvoor is zijn elftal nog veel te weinig getest en bovendien kan er in anderhalf jaar tijd nog veel gebeuren. De jonge garde zal aan ervaring winnen en de routiniers moeten hopen dat ze niet tegen al te veel fysieke malheur zullen oplopen. Wel is Van Gaal er van overtuigd dat zijn ploeg ver kan komen, straks in Brazilië. Als hij zijn mannen straks iedere dag bij elkaar heeft en zes weken lang kan kneden, dan heeft hij de stellige overtuiging dat Oranje behoort tot de vier beste landenteams van de wereld. Het is maar dat we het weten.
Het Nederlands elftal snakt dus gewoon naar een lekkere sparringpartners. Hopelijk geven de Roemenen dinsdag nog een beetje tegengas, want het komende half jaar is echte tegenstand ver te zoeken en speelt Oranje louter flutwedstrijden. In juni oefent de vice-wereldkampioen tegen China en Indonesië, in september wacht de dubbel met Estland en Andorra.