Allereerst werd woensdag het menselijk brein onder de loep genomen. Volgens Smit is minstens 90% van het gedrag onbewust en volledig door de automatische piloot bepaald. Het gaat hierbij onder meer om reflexen en automatische reacties op personen en situaties. Dat dit van grote invloed is op de manier waarop veel spelers hun penalty nemen, maakt de penaltyserie van Oranje tegen Costa Rica tijdens het afgelopen wereldkampioenschap duidelijk.
Als eerste voorbeeldpenalty dient de tweede penalty van Costa Rica die werd genomen door Bryan Ruiz. Terwijl Ruiz naar de penaltystip loopt, wandelt Krul even kort naar rechts. Hierdoor beïnvloedt Krul kort de perceptie van de ruimte van Ruiz, die de ruimte links van de doelman ziet. Uiteindelijk mist Ruiz zijn penalty, die hij inderdaad links van Krul schiet. Dat zou je uiteraard af kunnen doen als toeval, maar opvallend is dat hetzelfde patroon zich herhaald bij alle andere Costa Ricaanse penalty's.
Bij de derde penalty van Costa Rica, genomen door Giancarlo Gonzalez, wandelt Krul wederom naar rechts. Opnieuw wordt hierdoor onbewust de ruimte verplaatst naar zijn linkerkant. De strafschop belandt uiteindelijk in het doel, maar Gonzalez schiet de bal inderdaad links van Krul, terwijl de doelman er dichtbij zit. Dit laatste doet echter niets af aan het feit dat de strafschopnemer de bal plaatste in de hoek waar hij in zijn lange wandeling naar de strafschopstip de ruimte zag.
Ook bij de vierde penalty van de tegenstander van het Nederlands elftal wordt het patroon herhaald. Deze keer loopt Krul echter naar de linkerkant terwijl Cristian Bolaños zijn aanloop neemt. De ruimte ligt nu rechts van Krul, en opvallend genoeg plaatst de Costa Ricaan zijn penalty inderdaad rechts van de goalie. Deze duikt in de goede hoek, maar slaagt er niet in deze te keren.
Bij de vijfde en laatste penalty van Costa Rica zien we wederom hetzelfde. Krul loopt weer even naar rechts en doet wat strekoefeningen, waardoor opnieuw de ogenschijnlijke ruimte links van hem ligt. Michael Umaña neemt zijn strafschop uiteindelijk inderdaad links van Krul, die de bal stopt. Nederland is door naar de halve finale, maar wie op deze manier naar de strafschoppenserie kijkt ziet beslist geen toeval.
Wie de les van Smit ter harte neemt, moet er wel even bij stilstaan dat mensen ook ongeveer tien procent bewust gedrag vertonen. Smit zei het niet, maar in mijn ogen betekent dit dat spelers die vooraf hebben bepaald waar ze hun penalty gaan schieten, dusdanig bewust bezig zijn met hun strafschop dat de kans op beïnvloeding in de lange weg naar de stip minimaal is.
Of Krul zich bewust was van de manier waarop hij de hoek van de Costa Ricanen beïnvloedde weet ik niet. Dat er echter veel meer komt kijken bij het nemen van penalty's dan we denken lijkt me duidelijk. We kunnen daarbij nog veel leren van neurowetenschappers. Laat het een mooie les zijn voor Jasper Cillessen.