Duidelijk is dat Frank de Boer alle credits verdient voor de vier landstitels die hij tot nu toe vergaard heeft met de Amsterdammers. Wellicht nog belangrijker dan die kampioenschappen was het feit dat de mensen in de jeugdopleiding lange tijd in alle rust hun gang konden gaan. Zolang de prestaties van het eerste elftal immers goed zijn, kraait er immers nauwelijks een haan naar de verrichtingen op De Toekomst. Na de tweede plek van vorig seizoen laaide de kritiek echter weer op. Ajax zou volgens mensen als Arno Vermeulen weinig opgeschoten zijn met de 'Fluwelen Revolutie', aangezien ze Europees nog altijd net zulke slechte resultaten neerzetten. Dat hervormingen in een opleiding tijd nodig hebben wordt bij dat soort kritiek veel te makkelijk vergeten, maar feit is dat er inmiddels een kritische mediastroom op gang is gekomen. Met de rust is het sindsdien gedaan.
Ondanks de eerdere kalmte rond de club waren er altijd wel wat problemen op de achtergrond. Zoals bekend botsten Jonk en Overmars met elkaar, met name over het aankoopbeleid. Deze problemen werden lang niet bij de wortel aangepakt, ook niet nadat Jonk verschillende keren vroeg om duidelijke taakomschrijvingen. Toen de resultaten van het eerste elftal tegen echter begonnen te vallen werden de sluimerende conflicten in de club uitvergroot in de media. Toeval of niet, maar dat was ook meteen het moment waarop de Raad van Commissarissen het tijd vond Ling in te schakelen om de club eens door te lichten. Het advies is inmiddels duidelijk, en de aanpassingen zijn bekend. De grote vraag is echter of met de aangebrachte correcties het fundamentele probleem wel wordt aangepakt.
Als het Technisch Hart daadwerkelijk als hart van de club moet dienen, dan lijkt het in de eerste plaats belangrijk te zijn dat er geen verschil zit in de visie op het voetbal dat nagestreeft wordt. Lopen spelers achteruit bij balverlies, of vooruit? Hoe worden de backs gebruikt in de opbouw? Het zijn details die in de jeugd aangeleerd worden, als voorbereiding op het spelen in het eerste elftal dat dezelfde manier van spelen hoort na te streven. In de huidige situatie is er echter een groot verschil tussen het voetbal in de Ajax-jeugd en in de A-selectie. Frank de Boer staat door zijn carrière dichter bij Louis van Gaal en Bert van Marwijk dan dat hij bij Cruijff staat. Zo bevat het Amsterdamse hart van de club dus verschillende ideeën over het voetbal dat gespeeld moet worden. Als het Technisch Hart een hart is, dan kampt het op dit moment vooral met ernstige hartritmestoornissen. Wie lost dat fundamentele probleem op?
Column: Ajax kampt met ernstige hartritmestoornissen
JOHAN CRUIJFF EN FRANK DE BOER hebben deze week met hun visie over de speelstijl van Ajax maar weer eens duidelijk gemaakt uiteenlopende opvattingen over het te spelen spel te hebben. Dat is voor de meesten geen verrassing, want dat was al langer duidelijk. Het maakt echter het recente nieuws over de aanpassingen in het Technisch Hart en de directie in Amsterdam des te opvallender. Nadat hij vorig seizoen stelde niet meer in het Technisch Hart te zitten, is Frank de Boer officieel 'teruggekee