Of zelfvertrouwen als krachtig dan wel potsierlijk wordt ervaren, is afhankelijk van de mate waarin de persoon die zich dat zelfvertrouwen aanmeet aan de daarmee gepaard gaande verwachtingen weet te voldoen. Het zelfvertrouwen van Nicklas Bendtner is voor het door sarcasme aangedreven deel van het internet derhalve een schier onuitputtelijke bron van spotternij.
Zo groen als gras was Bendtner toen hij zich van zijn minst bescheiden kant toonde en verkondigde zichzelf al tot de groten der aarde te rekenen. Een broekie, door Arsenal weggeplukt uit de jeugdopleiding van het Deense KB, zonder noemenswaardige prestaties om die claim kracht bij te zetten. Die uitspraak zou hem zijn hele carrière blijven volgen als een schaduw.
Want hoewel hij ontegenzeggelijk over een bovengemiddelde dosis talent beschikt, bleef het bewijs daarvoor in de vorm van prestaties achterwege. In plaats daarvan verwierf Bendtner met name faam vanwege zijn gedragingen buiten het veld, als Lord Bendtner.
LORD
Over de vraag waar die eretitel precies zijn oorsprong vond bestaan diverse theorieën. Het lijkt in 2009 te zijn begonnen bij een inmiddels stukgelopen relatie met de dertien jaar oudere Deense barones Caroline Elizabeth Ada Iuel-Brockdorff, met wie hij een kind heeft en wier familie met het Valdemars kasteel het grootste woonhuis van Denemarken in bezit heeft. Zijn imago van luie en verwende spits deed de rest. Wat Bendtner in ieder geval met veel Lords gemeen heeft is dat ze beiden teren op hun rijkdom zonder daar bijster veel prestaties tegenover te stellen.
Elf doelpunten in 42 wedstrijden voor Birmingham City, acht in 28 duels voor Sunderland, drie in 31 voor VfL Wolfsburg en twee in vijftien optredens voor Nottingham Forest: bepaald geen cijfers die de status van wereldtopper rechtvaardigen. In negen duels voor Juventus kwam Bendtner zelfs helemaal niet tot scoren. Afgelopen seizoen liet hij, uitkomend voor het Noorse Rosenborg BK, zowaar eindelijk zien waarom Arsenal hem ooit naar Engeland haalde: Bendtner scoorde negentien keer.
SCHANDALEN
Intussen besmeurde hij zijn blazoen zozeer dat het zich qua properheid kan meten met de keukenvloer van de gemiddelde snackbar. Bendtners carrière telt zoveel schandalen dat wanneer er ooit een film over zou verschijnen je mag hopen dat Dave Roelvink de soundtrack ervan verzorgt. Al zou Bendtner er zelf liever R. Kelly's The World's Greatest onder monteren.
Terugkerend thema in zijn reeks schandalen: (een gebrek aan) kleding. Zo drukte hij vier jaar geleden zijn achterwerk tegen het raam van een taxi, om de chauffeur vervolgens 'een kleine hoer' te noemen. Een actie waarvoor de politie hem beboette. Onlangs gedroeg hij zich overigens opnieuw weinig hoffelijk tegenover een taxichauffeur. In september van dit jaar resulteerde een avondje stappen in Kopenhagen in een handgemeen en uiteindelijk een gebroken kaak. De taxichauffeur deed aangifte.
Eerder verliet hij al eens een nachtclub met zijn broek op zijn enkels, plaatste hij een naaktfoto van zichzelf op Instagram en parkeerde hij een Aston Martin met een waarde van 120 duizend pond tegen een muur, om vervolgens aan de kant van de weg al zijn kleding uit te trekken. Hij raapte de stukgeslagen buitenspiegel van de grond om zijn lichaam grondig te controleren op mogelijke verwondingen. “Vervolgens zocht ik mijn telefoon om Arsenal te bellen dat ik laat op de training zou zijn.”
Een Brits wedkantoor poogde nog een slaatje te slaan uit Bendtners gewoonte om zich in het openbaar van zijn kleding te ontdoen en bond zich aan de spits als kledingsponsor. Dat bleek toen Bendtner tijdens het EK van 2012 zijn doelpunt voor Denemarken tegen Portugal vierde door zijn broek omlaag te trekken. Op zijn onderbroek in vette letters: Paddy Power. De UEFA kon die deal echter niet waarderen en legde de spits een boete van honderdduizend euro op wegens ongeoorloofde reclame.
Hij mag zich dan weinig hoffelijk gedragen; sinds 2015 is Nicklas Bendtner ook officieel een Lord. Het Deense tijdschrift SE Og HOR schonk hem een stuk grond van het formaat van een groot uitgevallen postzegel (dertig bij dertig centimeter) in het Schotse Glencoe Wood, inclusief alle benodigde papieren zodat hij ook officieel in de adel verheven werd: Nicklas Bendtner, Lord of Glencoe. Edelman in onderbroek.